lørdag 23. mars 2013

Om å stange hue i veggen

Vi lever i et av verdens rikeste land, et land med rykte på seg for å ha et godt helsetilbud for dem som trenger det. Hvorfor svikter det for dem som trenger det mest?

Hjerneslaget rammet hardt. Hvert ord, hver svelgerefleks, hvert steg ble en kamp. Han trente iherdig og reiste seg opp, men hjelpen han fikk tok brått en stopp. Hvorfor svikter helsevesenet der det trengs mest?

Min kjære, verdens beste mann og pappa, har vært ni uker på verdens tryggeste rehabilitering. En dag var han så bra at han kunne flytte nærmere hjemmet og fortsette rehabiliteringen der, da han fortsatt ikke var helt bra nok til å komme hjem. Møtet med den nye plassen ble alt annet enn hva vi forventet. Min kjære, en ung mann på 32 år bor nå inntil videre på sykehjem. Dvs en rehabilitering som er plassert midt oppi flere sykehjemsavdelinger. Det som skulle bli et steg i riktig retning, føles heller som to steg tilbake. Han bor på enerom, men deler bad og toalett med "haldis" og "ågot", begge to i midten av 80årene. Det går ikke an å låse døren til bad/toalett. Skal han dusje, må det bestilles en tid på forhånd, og han må gå langt opp i korridoren for å komme til dusjen.
Alle de andre beboerne sitter i klynger i gangen, med lyseblått, krøllete hår i hver sin rullestol som kan dras ut i liggende stilling. Alle trenger de hjelp til å holde kaffekoppen når de skal drikke... Er dette VIRKELIG det beste stedet for en to-og-tredve åring som skal rehabiliteres og komme seg på bena igjen...?! Er dette et steg i riktig retning...? Når det meste han har fått av trening i løpet av en hel dag er 40 minutter... Det er da ikke rehabilitering, kan da knapt kalles vedlikehold?!

Vi står og stanger hue i veggen, og føler vi ikke kommer noen vei. Fylkeslegen, kommuneoverlegen, helseministeren, ordføreren og overlegene på de aktuelle rehabiliteringene er tatt kontakt med, uten at vi føler vi kommer noen vei. Vi vurderer å ta kontakt med media, men det føles samtidig ubehagelige å skulle kle seg naken og blottlegge seg fullstendig i full offentlighet...

Helge har alltid sagt at "man skal være frisk for å være syk i dette landet", og nå fortstår jeg hva han mener..

Tror jeg skal bli helseminister når jeg blir stor.

Ønsker alle en fin påske!

Klem fra T


22 kommentarer:

 1. Det her høres ikke bra ut! Trist når man i tillegg til å være syk, skal måtte føre en evig kamp for å få den trening og oppfølging som skal til for å bli friskere.
  Det er vel i forbindelse med den nye samhandlilngsreformen at sykehjemmene er blitt rehab, og etter min mening har de ikke god nok kompetanse på bl.a. opptrening og rehab av slagpasienter.
  Ønsker dere lykke til, og kan jo hende at det kan være prisen verdt å gå i media.
  Klem fra Inger

  SvarSlett
 2. Nå ble jeg helt målløs her, er det mulig??? Hvordan i all verden kan de plassere en ung mann på sykehjem med en haug med gamle mennesker? Det er jo helt hårreisende. Er dette vanlig praksis??? Dette bør absolutt fram i media, det er jo både uverdig og ødeleggende. Fy f... nå ble jeg grinete her altså!!!!

  Klem fra Kari

  SvarSlett
 3. Det er da for jævlig at det skal være sånn for yngre mennesker som trenger rehabelitering!! Dette skjer gang på gang og dessverre så ser det ut til at det å gå til media er det eneste som hjelper. Det er helt riktig at "man skal være frisk for å være syk i dette landet", de som roper høyest har større mulighet til å bli hørt. Har man ikke krefter til sette selv eller et godt nettverk rundt seg...så ligger en dårlig ann...veldig trist, men sant. Heia Norge!

  Håper dere blir hørt, Trine!! Ha en fortsatt fin helg, klem fra Jorunn

  SvarSlett
 4. Dette var grusomt og hjerteskjærende å høre:///
  Dette er det syyykeste opplegg jeg har hørt Trine.
  Han kan jo ikke være der ?? Han trenger jo mere trening enn 40 min.Såå irriterende å høre:-(
  Ja, går det ikke å si ifra på en skikkelig måte må dere bare ta i bruk mediene.
  Lykke til♡♡
  Masse klemmer fra meg

  SvarSlett
 5. Uff...dette er ikke noe kjekt!
  Utrolig at det ikke går ann å gi han et bedre tilbud!
  Lykke til, og håper det ordner seg for dere!

  SvarSlett
 6. Tragisk. Jeg synes det er går på respekten og verdigheten løs noen ganger.
  Trist å lese.
  Jeg håper uansett at fremgangen er stadig og bedre at det til slutt kan være rehabilitering og rekonvalesens hjemme.

  KLem fra Naboen

  SvarSlett
 7. Huffa meg, tårene tryller på dine vegne. Dette er uhørt i verdens rikeste land. Føler med deg. Lykke til i kampen og ta vare på hverandre.

  SvarSlett
 8. Huff, får heilt vondt inni meg :( så fælt. Uverdig og uforståelig! Håpar nokon ser deko, og gjer noko med situasjonen!

  SvarSlett
 9. Slik er det desverre og være syk i verdens rikeste land, vet at det er flere byer med samme tilbud som mannen din har fått,det er forfærdelig.
  Håper indelig at kan får den hjelpen han trenger og at han snart blir så frisk at han kan komme hjem igjen, vis ikke, så gå¨ut i media, det er kanskje det som trengs....

  Håper dere kan få en fin påske tross alt.

  Hilsen Lisbeth ;)

  SvarSlett
 10. Det du skriver er jo helt forferdelig, men også HELT sant. Dessverre. At man kun får 40 minutter trening hver dag når man er pasient ved rehabilitering er så feil som det går an å bli. Det er jo akkurat samme tilbudet som de eldre pasientene på alle avdelingene får, så det sier jo litt. Dere burde absolutt gå til media med dette, da vi som jobber ved den langtidsavdelingen du nevner ser dette daglig.. Unge mennesker som kommer dit for å trene seg opp og bli bedre, også må de dele bad(ofte rom også) med mennesker på over 90år som er der for å få en verdig slutt på livet. Helt absurd, er mennesker virkelig blitt så lite verdt.. Lykke til videre, stå på!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei!

   Tusen takk for hilsen- så fint med støtte fra uventet hold! Flere av både pleierne og terapeutene på rehaben jeg har snakket med, viser misnøye de også, så føler dette er en kamp det er viktig å ta tak i. Tok kontakt med Sb på tirsdag, så håper å høre fra dem over påske. :-) er du på avdelingen min mann er på, eller den vis a vis? :-) uverdige forhold- hører ikke hjemme noen plass! Tusen takk og fine ord og oppbacking! :-) god påske!

   Slett
 11. HUFF!!! Det er så tragisk! Man blir så fortvilet, oppgitt og forbannet i en slik situasjon.. Men for all del, stå på deres og ikke gi opp! Til slutt så MÅ det ga deres vei!

  Ønsker dere en riktig fin påske, og det håper jeg dere får!
  Klemmer fra Marit

  SvarSlett
 12. Så trist å høre. Det var jo så optimistisk at han skulle komme nærmere hjemme. Leit det skulle bli sånn. Alle behøver respekt. Både Ågot og Haldis, men også din unge mann. Blir så feil dette. Vårt helsevesen takler ikke de unge syke på riktig måte. Jeg er så lei meg på deres vegne.Håper at det kan gå seg til. Ønsker dere lykke til i kampen fremover.
  klem fra meg

  SvarSlett
 13. Huff så skuffende og fortvilende.....dere stanger visst hodet med et gedigent brak!Så trist å lese,så trist å vite,at både dere og mange andre er i samme situasjon!Nedverdigende er ordet.Din mann er på feil sted og blir ikke behandlet som et enkeltmenneske med helt andre behov enn et gamlehjem.Fordi det mangler slike tilbud dessverre...
  Håper dere finner en annen løsning,inntil da vær sterk for deg selv og dine - jeg føler med deg i en fortvilt situasjon.
  Toveklem :)

  SvarSlett
 14. Fortvilet situasjon å være i. Dessverre er det mange som stanger hue i veggen her i "helsenorge". Det finnes alltid en unnskyldning for å ikke gi de enkelte pasienter det de trenger..og som regel står det på penger - i verdens rikeste land! Det er en skam! Dessverre er det ofte media som må til for å få belyst slike saker - og som regel hjelper det på viljen til de som bestemmer.
  Dere må stå på - ikke gi dere.Bruk de kanalene dere kan.
  Følger spent med på fortsetningen her..
  Gode dager ønskes dere.
  Klem.

  SvarSlett
 15. Skjønne gode deg!!! Sender dere all den omtanke jeg kan og jeg har stor forståelse for at du er fortvilet. Men jeg beundrer dere, du virker så sterk, og er alltid så positiv!!! Det er virkelig beundringsverdig. Her på mine fronter går ting bra min venn:-)) Nok engang sender jeg deg all den positiv energi jeg kan fra mine kanter!!!! <3 <3 <3 Ha en god påske så godt det lar seg gjøre. Masse masse go klemmer til dere!!!

  SvarSlett
 16. Hei Trine:) Titter innom igjen bare for å ønske dere en fortsatt god påske. Håper deg går bra med din kjære og deg! Tenker på dere! Klemmer fra Jorunn

  SvarSlett
 17. UFF SÅ TRAGISK TRINE
  HAR DESVERRE HØRT OM LIGNENDE
  KRYSSER FINGRENE FOR ATT DET SKAL ORDNE SEG
  KLEM ELI:)

  SvarSlett
 18. Desverre er tilbudet til unge mennesker veldig dårlig i kommunene :( Nå vet jeg ikke helt hva slags avdeling din mann er på, men der jeg jobber ( en rehab.avdeling i kommune) så er både terapeuter og pleiere med på rehabiliteringen, så alt som gjøres hele døgnet er egentlig trening for en som har hatt slag. Ikke bare de 30-60 minuttene terapeutene har treningstid. Med unge mennesker prøver hvertfall vi så fort det er fysisk mulig å flytte personen hjem og fortsette trening der.
  Lykke til og stå på!
  Klem fra Ingrid

  SvarSlett
 19. Åhhh så underbart!
  Härliga tider väntar
  God Fortsättning på Påskhelgen
  Klem Kathrine

  SvarSlett
 20. Hei kjære Trine! Huffhuff, jeg finner ikke gode nok ord, får gåsehud og tårer i øynene når jeg leser dette.. Det er bare tragisk at dette går an i rike, flotte "verdensbeste" Norge! Heier på dere, og synes det er flott at dere har tatt kontakt med media og lager blest om saken!!! Stå på! Jeg har igjen vært fraværende fra bloggeverden, med travle tider, påskeferie og en kranglete data.. Men jeg har hatt dere med meg i tankene fordet!! Nå er jeg her inne og oppdaterer meg, og vil sende deg noen store, varme klemmer! Ønsker deg en fin lørdag! Edel

  SvarSlett

Jeg blir veldig glad om du legger igjen igjen et lite spor etter deg ♥